България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ниско заплащане и лоши условия на труд... Столичният Център за психично здраве на протест

Те настояват за нов колективен трудов договор, но ръководството на психодиспансера им отказало

11.01.2019 | 09:58 Редактор: Василена Василева
Ниско заплащане и лоши условия на труд... Столичният Център за психично здраве на протест

Протест с жълти жилетки и в Центъра за психично здраве в София. Психиатри и медицински сестри недоволстват заради ниското заплащане и лошите условия на труд. 

Те настояват за нов колективен трудов договор, но ръководството на психодиспансера им отказало.

"Целта на жълтата жилетка попринцип е да увеличи видимостта на пътя. Ние ги използваме, за да увеличим видимостта в психиатрията, тъй като през последните 10-20 години поради ред причини се налагаше да крием пациентите си от обществото, за да не го дразним. По този начин обаче и ние се скрихме", коментира пред Bulgaria ON AIR д-р Дилов.

И допълни, че е време онези, които се правят, че не подозират за съществуването на лечебното заведение, да си отворят очите.

Служителите разказаха, че напрежението ескалирало, когато направили предложение за подписване на нов трудов договор, но от ръководството на психодиспанера отказали.

Те настояват за преместване на центъра в друга сграда, както и да се промени начинът на плащане на извънредния труд, който в момента е в пъти по-малко от предвиденото по Кодекса на труда.

"Битовите условия са под всякаква критика. Една от сградите на диспансера е строителна барака от края на 50-те години, използвана при строежа на Баташкия водносилов път", разказват още служителите от Центъра за психично здраве.

Вижте повече във видеото!