Центърът за психично здраве в София излезе на протест

Според служителите условията на труд в заведението са под всякаква критика

10.01.2019 | 22:01 Редактор: Иван Берберов
Центърът за психично здраве в София излезе на протест

Протест с жълти жилетки и в Центъра за психично здраве в София. Психиатри и медицински сестри обявиха, че недоволстват заради ниското заплащане и лоши условия на труд. Те настояват за нов колективен трудов договор, но ръководството на психодиспансера им отказало.

В центъра за психично здраве посрещат пациентите с жълти жилетки. Служителите разказват, че напрежението ескалирало, когато направили предложение за подписване на нов трудов договор, но от ръководството на психодиспанера отказали. 

Те настояват за преместване на центъра в друга сграда, както и да се промени начинът на плащане на извънредния труд, който в момента е в пъти по-малко от предвиденото по Кодекса на труда.

Протестиращите разказват, че битовите условия са под всякаква критика. Една от сградите на диспансера е строителна барака от края на 50-те години, използвана при строежа на Баташкия водносилов път. 

От ръководството на центъра за психично здраве увериха, че предстои преместване в друга сграда. Кога обаче – не е ясно. Служителите от центъра ще протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.