fallback

Билбордове с хомосексуални двойки: Кампания за толерантност или пропаганда?

Николай Колев и Лили Драгоева коментират темата в "България сутрин"

14.12.2018 | 09:36 Автор: Ралица Братанова

Билбордове с хомосексуални двойки, поставени в София, Пловдив, Варна и Бургас с послание "Няма страшно. Това е просто любов" разделиха обществото и предизвикаха бурни реакции и от двете страни. Кампания за толерантност или пропаганда? 

Николай Колев от гражданска инициатива "Поход за семейството" и Лили Драгоева - координатор на "София прайд" коментират темата в студиото на "България сутрин".

"Кампанията е в рамките на проект, финансиран от ЕК от програма "Права, равенство и гражданство", в който участват шест неправителствени организации от България. Това е двугодишен проект. Не е планирано да бъде в рамките на коледните празници - в която и да е част на годината, гражданските права, са граждански права, а една група от българското общество няма равни такива. Това е факт и ние трябва да намерим време и сили да говорим за това спокойно", заяви Радоева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи Наказателният кодекс не третира престъпления от омраза на основа сексуална ориентация и това е друг проблем. Според нея тази кампания е доказателство за това, че този тип реч на омразата не пречи на никого.

"Обществото беше ангажирано. Вашият въпрос не е сложен настрани. Демокрацията, в която ние живеем, определя, че мнозинството казва как да живеем. Нека да видим българския народ в цялост - 7 милиона души, да кажат какво правим по тези въпроси. Не мога да разбера какви ваши права, чувства и усещания са наранени", коментира Николай Колев в "България сутрин".

По неговите думи много хора от ЛГБТИ общността демонстративно показват чрез поведението и външния си вид принадлежността си към нея. Той беше категоричен, че тези билбордове противоречат на традиционните семейни ценности. 

Гледайте видеото с целия разговор.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback