България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е да плуваш в ледените води на Антарктида?

Петър Стойчев разказва за преживяванията си на Южния полюс

05.12.2018 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова
Какво е да плуваш в ледените води на Антарктида?

Петър Стойчев е носител на десетки медали и плувни маратони Той е първият и единствен българин, приет в Международната зала на плувната слава на САЩ, както и носител на рекорд за най-краткото преплуване на протока Ламанш. След кратка пауза плувецът се завърна триумфално, след като победи 15 участници от 9 държави в първото плуване в ледени води на Антарктида.

"Това, което усещам в момента, е коренно различно от това, което чувствах преди седмица. Вече съм си вкъщи, всичко е наред, но в Антарктида беше много тежко и неприятно, доста различно чувство от състезанията, в които съм се състезавал досега - плувните маратони по топлите морета и приятните дестинации", сподели в "България сутрин" Петър Стойчев.

Пред Bulgaria ON AIR плувецът обясни, че не е имало никаква опасност за живота за никого от участниците. По неговите думи най-неприятно е, като трябва да се съблечеш и да влезеш във водата. Той допълни още, че проблемът при леденето плуване е, че когато добър състезател не успее в първите 30 секунди да се адаптира добре към студената вода, той може да не успее да разгърне потенциала си. 

"Последната вечер имаше търг на кораба с различни вещи. Беше предложено екипът на победителя да бъде на този търг, аз отказах, защото имах други планове - екипът да бъде изложен в Музея на спорта като историческо събитие за българския спорт", заяви Петър Стойчев.

Плувецът сподели, че след 2 месеца и половина се очаква да вземе участие в друго състезание на Северния полюс.