България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

81 души са пренощували в столичния кризисен център за бездомни

Хората получават медицинска помощ, дрехи, вечеря и възможност да се хигиенизират

30.11.2018 | 09:32 Редактор: Ралица Братанова
81 души са пренощували в столичния кризисен център за бездомни

81 души снощи са пренощували в кризисния център за настаняване на бездомни в столичния квартал "Захарна фабрика". Капацитетът на центъра и филиала към него е 170 места.

"През годините се доказа, че това е достатъчно, за да можем да отговорим на всички хора, останали без дом и обърнали се към нас за помощ, или намерени от мобилните ни екипи, които извършват обходи по улиците", обясни в "България сутрин" директорът на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" Минка Йовчева. 

Тя допълни още, че числеността на хората, които настаняват през годините, се е запазила, но все по-често сред тях има и млади хора, което е притеснително.

"Идеята ни е хората, които търсят нашата помощ, да го правят еднократно, защото има тенденция, докато функционира центърът да го ползват едни и същи хора, което означава, че не решаваме трайно проблема. Това е нашето притеснение. Притесняваме се и за хората, които не искат да стигнат до кризисните центрове. Много трудно някои от тях се мотивират, тъй като са приели като техен начин на живот този на улицата. Имаме своите предизвикателства, но се опитваме да направим така, че все по-малко хора да остават навън през студените дни", обясни Минка Йовчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели още, че настаняването в центъра става между 18 часа вечерта и 10 часа сутринта и се извършва с лична карта, а след това бездомните трябва да напуснат центъра. Изискванията са спазване на ред, дисциплина и уважение към всички. Освен подслон хората получават медицинска грижа, възможност да се хигиенизират, дрехи и вечеря.

Вижте още във видеото!