България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партийната принадлежност ни дели от единението, изтъкна академик

Занимаващите се с корупция и грабителство трябва да бъдат инкриминирани, категоричен е Стефан Воденичаров

27.11.2018 | 08:47 Редактор: Иван Берберов
Партийната принадлежност ни дели от единението, изтъкна академик

Има ли място академичната среда в държавното управление и готова ли е родната политическа реалност да допусне и приеме съвети от експерти в областта на науката и бизнеса? Какви цели се поставиха вчера от сдружение "Единение" и на каква тема поискаха народно допитване? 

"Искаме да се направи допитване по какъв начин да се направи единението. Искаме инкриминиране на хората, които се занимават с корупция и грабителство. Искаме тези, които са изкарали мандата си, да нямат повече право да са в политиката. Ако една по-голяма част от обществото участва в тези дебати и не стои на страна от тях – ще има смисъл. Общественото порицание тежи много. Ние нямаме национални цели. Човек тръгнал на някъде не стига никъде. Трябва да се обсъдят кои са целите ни и гражданите да взимат участие в тях", подчерта инициаторът на проекта "Единение" академик Стефан Воденичаров.  

Според него духовността е много важна, а сме бедни, защото не произвеждаме, тъй като добавената стойност я изнасяме извън държавата. 

"Здравеопазването ни куца. Държавните болници станаха търговски дружества. Порочната система "Ученикът носи парите" или "Студентът носи парите" съсипа образованието. Сега преподавателите искат или не търпят ученици и студенти, които не са успешни. С новите технологии ученето на факти вече не е важно. Трябва непрекъснато да се дават задачи за решаваме в екип на младите хора. Именно те ги подготвят за реалния живот", отбеляза Воденичаров в "България сутрин".  

Академикът уточни, че проблемът на България е, че хората, които заемат ключови постове в политиката, не са подготвени за там и нямат потенциал. 

"Големият проблем за активните хора, които искат да направят нещо в тази държава, е администрацията. Предлагаме в един документ да бъде събрана цялата нужна информация, която институциите изискват от нас. Трябва да бъде подкрепен българският бизнес. Демографската криза е на предела си, преди да стане необратима", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR. 

Академик Воденичаров заяви, че единение на обществото и властта няма да има докато всеки гледа партийната принадлежност.