България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Скатов точи зъби към Кангчендзьонга – третият 8-хилядник

Как се подготвя един алпинист за една от най-негостоприемните точки на Земята?

23.11.2018 | 09:51 Редактор: Иван Берберов
Атанас Скатов точи зъби към Кангчендзьонга – третият 8-хилядник

Алпинистът Атанас Скатов е насочил нестихващия си ентусиазъм за покоряване на 8-хилядници към трудния за произнасяне Кангчендзьонга, висок 8586 метра. 

"Проектът продължава. Той стартира преди 3 години. Остават ми още 8 8-хилядници. Тренирам постоянно. Изнасям лекции из цялата страна. Пътувам постоянно. Интересът към алпинизма расте. Аз не проучвам върховете, освен къде се намират и кой фирми ги обслужват. За този връх се знае, че е на границата с Индия. Там няма абсолютно нищо до базов лагер. Няма хижи, няма нищо. Труден връх с малко изкачвания. Той е третият по височина", поясни Скатов в "България сутрин". 

Алпинистът споделя, че се подготвя за експедициите си с ежедневни бягане, колоездене, катерене, йога.

"Планинското бягане с голяма денивелация дава най-добър резултат за покоряването на 8-хилядниците без кислород. Смятам, че могат за 6 месеца да се качат 6 върха. Но не е само до алпиниста – от голяма важност е и времето. В момента търся финансиране за експедициите си. Благодарен съм на всеки, който е дарил за каузата ми. Препоръчвам на всеки да си води дневник за нещата, които е преживял", посочи Атанас Скатов пред Bulgaria ON AIR. 

Очаквайте видеото!