България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студентите от НАТФИЗ с премиерен спектакъл на "Луна с вкус на нар"

В него са вплетени танцова изразност и колажи от емблематични стихотворения на Лорка

09.11.2018 | 10:04 Редактор: Василена Василева
Студентите от НАТФИЗ с премиерен спектакъл на

Една и съща луна свети над всички ни, но на всички действа различно. А за някои дори има вкус на плодове! Разбира се - метафорично. 

Танцовият спектакъл "Луна с вкус на нар" по поезията на Лорка ще бъде изигран премиерно днес (9 ноември) от 19.00 ч. в Учебния театър на НАТФИЗ от четвъртокурсниците по "Театър на движението - Танцов театър" на проф. Петя Цветкова.

"Това всъщност е един опит на екипа и на студентите да бъдат провокирани от поезията на Лорка, тъй като това е един необятен свят. Работи се с много символи и метафори, което пък е основно за танцовия театър", сподели в студиото на "България сутрин" Александър Манджуков, който е дългогодишен асистент-хореограф в "Танцов театър" в НАТФИЗ.

В спектакъла са вплетени танцова изразност и колажи от емблематични стихотворения на Лорка, проявяващи символи и метафори от поезията му.

Действеният танц откроява образите на Доня Луна – Нощта, повела дъщерите си – Любов, Самота, Страх, Сласт, Копнеж към необятния лабиринт от емоциите на "едно Сърце", раздвоено между сън и будуване.

"Поезията не може да бъде разказана, но чрез танца могат да бъдат предизвикани емоции. Основната ни задача е да провокираме студентите така да играят на сцената, че да повлияят на публиката тя да бъде не просто зрител, а участник в спектакъла", допълни още Александър Манджуков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!