България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Оставяме храна за починалите, роми я опоскват организирано

Отец Рафаил и Светльо Витков коментираха скандално видео от Сливен

06.11.2018 | 09:37 Редактор: Тодор Петров
Оставяме храна за починалите, роми я опоскват организирано

Кадри от сливенско гробище на Архангелова задушница показаха напориста ромска група, която с раници и чанти за секунди опосква храната, оставена на паметните плочи. Видеото скандализира част от обществото, а други подчертаха, че тази милостиня е предназначена именно за бедни и гладни хора.

Отец Рафаил посочи пред Bulgaria ON AIR, че на Задушница раздаваме храна в памет на покойника, но съществува традиция и да се оставя храна за бедните.

"Не можах да разбера всички коментари, които говориха за кощунство. Тази храна ще бъде разграбена от кучета, котки и гарги, ако не бъде разграбена от деца", коментира случая той.

За отец Рафаил няма съмнение, че българските гробища са разграден двор. Той се съгласи се, че не това е начинът да се вземе храната, но по думите му е по-добре тя да бъде изядена.

"Това е грозно. Да крадеш от гробовете... Да се минава и опосква всичко е наистина е грозно. Показва разделението на обществото ни. Ако са толкова бедни, нека да я вземат, но не по този начин. Далеч съм от мисълта, че тази храна ще нахрани тези деца", заяви общинският съветник Светослав Витков.

За него няма съмнение, че родителите са виновни за поведението на децата, които стъпват върху гробовете. 

"То така се започва - първо да взимаш оставена храна, после да си крадеш други неща", отбеляза той и добави, че в тези дни на Задушница охраната трябва да бъде засилена.

А по повод зачестилите случаи на ромска агресия срещу органите на властта, Виктов подчерта, че е недопустимо да се посяга организирано на полицаи, както и че това не трябва да се толерира.

"Православен българин с народна носия уби жената и детето си. Ние не сме общество. Трябва да се научим да живеем заедно", каза още отец Рафаил. 

Вижте видеото с цялата дискусия.