Роми грабят храната от гробища на Задушница: Гавра с починалите или глад?

Скандалните клипове, които разбуниха духовете в социалните мрежи, са снимани в Монтана и Самоков

05.11.2018 | 21:05 Редактор: Велислав Филипов
Роми грабят храната от гробища на Задушница: Гавра с починалите или глад?

Видеоклипове, показващи как деца от ромски произход събират храна от гробищните паркове на Задушница, разбуни духовете в социалните мрежи. 

Архангелова задушница - както и при другите две задушници в църковния календар, така и в съботата преди Архангеловден опечалените почитат паметта на своите починали близки. Смирението в гробищните паркове обаче е само едно от лицата на задушниците. 

Другото лице – надпревара за събиране на храна от гробовете. Случва се на всяка задушница, навсякъде. Клиповете са заснети в Самоков и Монтана. Проявите на децата от ромски произход дадоха пореден повод за разделение в социалните мрежи. 

Едни се съмняват, че гладът е принудил децата да тичат по гробовете, които според тях оскверняват. Други пък упрекват тези, които оставят храна, защото ритуалът бил езически, а децата взимали храна, която иначе щяла да се развали.

Гневът в социалните мрежи стигна дори до призиви за слагане на отрова в храната на следващата задушница. 

Гладът понякога е по-силен от морала, особено когато образование и ценности на практика липсват. Това обаче е една друга тема, която отново отваря големия въпрос за ромската интеграция.