България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Газ, политика и енергийни проекти: Възможна ли е еманципация на България от Москва?

Елена Поптодорова и проф. Боян Чуков коментират критиките на Путин и как отстояваме интересите си

05.10.2018 | 09:29 Редактор: Ивайло Николов
Газ, политика и енергийни проекти: Възможна ли е еманципация на България от Москва?

Владимир Путин отправи остри думи към България заради спирането на "Южен поток". "Европа не трябва да проявява слабост и да пренебрегва енергийните си интереси", заяви руският президент в Санкт Петербург след срещата си с австрийския премиер Себастиан Курц. Двамата бивши енергийни министри на България Делян Добрев и Драгомир Стойнев влязоха в спор защо е спрян "Южен поток". И двамата обаче, отричат външен натиск.

Енергийният експерт проф. Боян Чуков коментира в студиото на "България сутрин", че е нормално да отричат, но според него и двамата имат вина за спирането на енергийните проекти в страната.

"Приказките за лоялност, за цивилизационен избор на България, за лоялен член и т.н. всичко това важи, но аз питам какво правим 2019-2020 година, когато балканското направление на украинския транзит приключи, а ние нямаме в момента договорено нищо", подчерта той.

Проф. Чуков настоя още, че руският газ няма алтернатива поне в следващите 8 години.

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова пък беше категорична, че забележките на Путин са ясно доказателство за тактиката на Москва да разделя Европа.

Според нея целта на Владимир Путин е да има по-голямо влияние на Балканите, а според нея има разлика между това как у нас се отстояват национални интереси и как други страни са го направили.

Поптодорова е категорична, че нито едно българско правителство не е отстоявало този български интерес по отношение на Русия от много години. 

"България няма нужда да води антируска политика, Русия е много важен партньор, България трябва да се еманципира. Това до ден днешен не се е случило", настоя бившият ни посланик в САЩ пред Bulgaria ON AIR.

Елена Поптодорова разкритикува управляващите, че не са реагирали на думите на Владимир Путин.

Гледайте видеото с цялата дискусия.