Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Задава ли се дестабилизация на Балканите, причинена от Русия и Турция?

И двете страни биха използвали всяко забавяне в ЕС, за да наложат влиянието си, твърди доц. Александър Сивилов

29.08.2018 | 20:30 Редактор: Иван Берберов
Задава ли се дестабилизация на Балканите, причинена от Русия и Турция?

Австрийски политолог прикова вниманието на Европейския съюз с твърдението, че Русия и Турция ще дестабилизират Балканите. Какво са намислили Путин и Ердоган и може ли да се говори за колаборация между двамата лидери?

"И Русия, и Турция имат сериозни интереси на Балканите, различни от тези на ЕС. Те биха използвали всяко забавяне в Съюза. Това го видяхме в Македония. Те имат общи интереси, но не са общи на Балканите. Преди всичко става дума за икономика и геополитика. Може да очакваме някакво противопоставяне между тези 2 сили, отколкото сътрудничество", отбеляза историкът и анализатор доц. Александър Сивилов. 

Гостът на "Денят ON AIR" припомни, че и двете държави разполагат с различна религиозна основа, с която могат да повлияят. 

"В Русия не е правена пенсионна реформа от 1999 година. Това, което бе създадено по времето на Борис Елцин – това е. Възрастта за пенсиониране се вдигна с 8 години и хората оправдано реагираха много остро. През последните години икономиката на Русия никак не е розова. Въпреки това, започнаха да се съвземат от санкциите. Започнаха да произвеждат технологии, самолети. Същевременно има изоставане в много важни технологични сектори като ракетната индустрия", посочи доц. Сивилов пред Bulgaria ON AIR.

През изминалото европредседателство на България, правителството ни засегна редица въпроси, като част от тях бе темата със Западните Балкани. 

"Действията на правителството ни бяха по-скоро пожелателни. Държавите, за които ставаше въпрос, все още нямат икономическите устои да влязат в ЕС", смята анализаторът. 

Вижте повече във видеото!