България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Българите имат психоза към думата "джендър"

Текстове в учебник по биология предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи

01.10.2018 | 09:17 Редактор: Василена Василева
Експерти: Българите имат психоза към думата

Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи. Родители питат кой е одобрил уроците на тема "Оплождане и индивидуално развитие".

Споровете бяха провокирани от графа "детство", където е посочено - "откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи", а в по-късния етап от съзряването - "възможно откритие за влечение към същия пол".

"Думата джендър се обсъжда изключително много, тъй като някой я внесе в българския език като отделен пол. Всъщност тя изобщо не би следвало да се употребява в България, тъй като значи "род". Оттам идват и големите заблуди и обществото ни разви психоза към нея", коментира в студиото на "България сутрин" сексологът проф. Станка Маркова.

Тя допълни още, че сексологията е комплексна наука, в която се събират няколко специалности и е много важно информацията да бъде поднесена от специалисти, а не единствено от биолози.

Пред Bulgaria ON AIR Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) отбеляза, че намира съдържанието на учебника за напълно коректно и по думите му, дори доста оскъдно.

"Не виждам нищо нередно. Сексът все още е табу в съвременното българско образование, тъй като нямаме достатъчно подготвени кадри, които да преподават материята в българското училище", посчерта той.

Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. А в някои училища този предмет съществува като избираем. Споровете по темата обаче продължават. 

След възмущенията на родителите от издателство "Анубис" излязоха с позиция, че учебниците са преминали всички законови етапи на одобрение и за него са гласували хиляди преподаватели по природни науки от цялата страна.

Вижте видеото с целия разговор!


1
0 rate up comment rate down comment 0
гинка христова
преди 5 години
Нямам никаква психоза- нямам никакво отношение към явлението.Създавате си тема за коментар,която не е важна,защото не виждате нищо и не можете да опишете нищо ставащо в държавата ни.Не сте скроени за професията ,която упражнявате.Имате малко познания.Не сте чели достатъчно.Ограничени сте. Сигнализирай за неуместен коментар