fallback

Млечните продукти у нас: От традиционни до непрепоръчителни!

Диетологът д-р Людмила Емилова и микробиологът Сергей Иванов коментират дали и колко да се консумира

13.08.2018 | 08:21 Автор: Ивайло Николов

Млечните продукти са сред традиционни за българската трапеза. В днешно време обаче не можем да сме сигурни какво точно съдържат те. В клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как прясно мляко, което в срок на годност, се стича на конци, а според микробиологът Сергей Иванов, причината за това е проблем с при пастьоризацията или замърсяване в предприятието. 

"Има биохимични маркери за проследяване на пастьоризацията и тези анализи би трябвало да се извършват постоянно от производителите и от контролните органи", каза Иванов в студиото на "България сутрин".

Според микробиолога дори млечният продукт да е обозначен с логото на Български държавен стандарт, това не е гаранция, защото у нас качеството зависи от добрата съвест на производителите.

"Когато производителите спазват технологията, това е една добра храна. Това включва от фермата до търговеца и дали той правилно съхранява млечните продукти", допълни Сергей Иванов.

Диетологът д-р Людмила Емилова дори беше категорична, че млякото може да бъде заменено, защото у нас се търси евтина стока, което значи, че няма как стоката да е качествена и дори препоръча хора с опрeделени заболявания да избягват млякото.

"Казвам, че не трябва да ги консумират тези хора, чиито болести се влошават от тяхната консумация. Това най-често са сенна хрема, бронхиална астма, болки по ставите, екземи, обриви и т.н.", обясни д-р Емилова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с цялата дискусия!

fallback
Още от България сутрин
fallback