Прясно мляко на конци? Специалистите категорични: Ниско качество или замърсяване!

Според микробиологът Сергей Иванов, причината може да е проблем при пастьоризацията

13.08.2018 | 20:30 Редактор: Лазарина Колчагова
Прясно мляко на конци? Специалистите категорични: Ниско качество или замърсяване!

Прясно мляко, в срок на годност, се стича на конци. Според специалисти причината е некачествена пастьоризация или замърсяване в предприятието. 

Гражданин си купил бутилка мляко и решава да заснеме клип, с който да документира, как прясното мляко, което е в срок на годност, се стича на конци. 

Според микробиологът Сергей Иванов, причината за това е проблем при пастьоризацията му или замърсяване в предприятието.

"Има т. нар. биохимични маркери за проследяване на пастьоризацията и тези анализи би трябвало да се извършват постоянно на постоянна основа, за съжаление както и много други неща у нас, това не се прави", каза молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.

От фирмата производител отрекоха тези твърдения и заявиха, че причината за страната консистенция на млякото е непревилно съхранение.

Според специалисти обаче най-вероятно причина за странната консистенция е свързана с производствения процес.

Според д-р Сергей Иванов това е ненормален процес, който може да бъде много опасен. /08.59 + - 09.14 "Дори лека промяна във вкуса или някаква миризма нетипична за мляко е индикация, че има някакъв проблем и това мляко не трябва да се консумира", обясни той. 

Диетологът д-р Людмила Емилова е на мнение, че повечето млека предлагани на пазара у нас отдавна не отговарят на стандартите за качество. 

Ако продуктът е с етикет БДС, то със сигурност трябва да съдържа лактобацилус булгарис, който е гаранция за качеството на суровината.

Гледайте видеото.