България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Истанбулската конвенция пак нажежи страстите. Да бъде ли ратифицирана?

Спор в студиото на Bulgaria ON AIR между депутата Александър Сиди и Радослав Стоянов от БХК

18.07.2018 | 09:06 Редактор: Тодор Петров
Истанбулската конвенция пак нажежи страстите. Да бъде ли ратифицирана?

С ратифицирането на Истанбулската конвенция (ИК) еднополовите двойки ще имат защита в съда, което означава, че те ще бъдат признати от българското законодателство. В това е категоричен депутатът от ''Обединени патриоти'' Александър Сиди.

Конституционният съд ще реши на 27 юли дали текстовете в ИК са в разрез с Конституцията, а Александър Сиди изрази надежда, че няма да се стигне до гласуване в пленарната зала "за" или "против" ратифицирането на документа.

"Българската държава няма да приеме джендъри, мендъри... Всякакви безумия няма да бъдат приети. Това е перфектна конвенция да бъдат решени правата на жените. 99% от текстовете в ИК са добри и биха могли да заработят. Проблемът е в няколко текста, които налагат нова терминология в нашето законодателство", обясни Сиди в "България сутрин".

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) пък посочи, че в Конституционния съд са постъпили много становища от страни, които не са били поканени да дадат такива. 

"БХК не беше поканен да дава становище. Категорично поддържаме тезата, че ИК непременно трябва да бъде ратифицирана и че няма проблем в нейния текст. Това е революционен международен договор. Никакъв трети пол няма в Kонвенцията, нито някой говори за трети пол", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Според Стоянов има организирана и платена от чужбина мащабна кампания срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция.

"Джендър означава социалните проявления на пола. Нормите на Конвенцията трябва да защитават нехетеросексуалните и транссексуалните", каза още представителят на БХК.

Вижте видеото с цялата дискусия.