Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Конституционният съд щял да разчисти пътя за Истанбулската конвенция. А после?

Дискусия по темата с конституционалиста д-р Атанас Славов и политолога Любомир Милошев

17.07.2018 | 21:05 Редактор: Тодор Петров
Конституционният съд щял да разчисти пътя за Истанбулската конвенция. А после?

Конституционният съд ще се произнесе за Истанбулската конвенция (ИК) след десет дни. Да чакаме ли обществен взрив? 

Конституционалистът д-р Атанас Славов очаква това решение да разчисти полето за ратификация на ИК, тъй като според него няма да се установи несъотвествие между Конституцията и Конвенцията. Големият проблем е каква ще е реакцията на политиците и дали те ще придвижат процеса на ратификация, подчерта той.

"След като бъде ратифицирана трябва да се променят редица закони, за да може тя реално да влезе в сила. Конвенцията дава още една възможност претърпелите насили лица да търсят закрила", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Насилието срещу жени е сериозен социален проблем, не се справяме с него. Трябва допълнителки мерки и средства. Ратификацията е условие да разгърнем защитния механизъм", каза още Атанас Славов.

Полотилогът Любомир Милошев посочи, че текстовете на Истанбулската конвенция не се спазват в Турция, която е една от първите държави, ратифицирали документа. 

Над 60% от българските граждани имат негативно мнение спрямо ратифицирането на ИК, отбеляза той в предаването "Денят ON AIR". 

Според него по време на дебатите все повече темата за домашното насилие е отстъпила на тези за еднополовите бракове и половата ориентация, а българските граждани са се уплашили от неправителствените организации, които са се заели да защитават конвенцията.

"Дали ще има бракове между хомосексуални в България въобще не се третира от Конвенцията. Самото понятие "джендър" в смисъла, в който го използват международните организации, става дума за социално конструирани роли на пола", уточни Славов.

Любомир Милошев смята, че има подводни камъни в текстовете на ИК. 

Много ми е интересно как тя ще влезе в българското училище, каза той. Според него това може да бъде поредното "кранче", чрез което НПО-та да получават пари от данъкоплатеца.

Вижте видеото с цялата дискусия.