България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

Накъде върви имотния пазар и какви жилища се предлагат сега?

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR експертите Калоян Богданов и Иван Стойков

17.07.2018 | 08:32 Редактор: Лазарина Колчагова
Накъде върви имотния пазар и какви жилища се предлагат сега?

На фона на ръст на ипотечни кредити и непрозрачен кредитен пазар, експерти сравняват събитията на имотния пазар с тези през 2005 г. - 2008 г., когато се случи т. нар. "имотен бум".

Темата с пазара на жилища в страната коментираха финансовият анализатор в "Моите пари" Иван Стойков и мениджърът в агенция за недвижими имоти Калоян Богданов.

"Има задържане на некачествените имоти, към които няма реален интерес, за да вървят цените нагоре", каза Калоян Богданов в "България сутрин".

"НСИ спря да публикува цените на имотите по градове от няколко години. Трудно е да се ориентираш в момента какво се случва на пазара на имоти. Препоръчваме на хората да се обръщат към специалисти, за да разберат какво и къде може да се купи и продаде и на каква цена", посъветва още той.

Финансовият анализатор Иван Стойков предупреди, че има спекуланти, некоректни агенции, купувачи и продавачи, но ги нарече "част от играта".

Според агентът по недвижими имоти Калоян Богданов, освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, пазарът върви на горе активно и в по-малките градове.

"Индустрията се развива, това води до търсене на работна ръка, която вече е с доста по-високи заплати и търси имоти", информира Богданов.

Той посочи още, че София, Варна и Бургас стават големи туристически центрове, заради нискотарифните авиокомпании, които водят десетки туристи, нуждаещи се от краткосрочни наеми. Според него тази тенденция води до намаляване на броя на апартаментите на пазара, като наемите са се повишили с до над 20% в някои квартали на столицата.

Според финансовия анализатор Иван Стойков, за следващите 3 месеца не се очакват съществени изменения на лихвените нива по кредитите, като процентите ще се движат около настоящите, с малки отклонения.

Гледайте целия разговор във видеото.