България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обрат: ГЕРБ няма да оттеглят законопроекта за акциза на бездимните цигари. Защо?

Коментар на журналистите Илияна Беновска и Велизар Енчев в "България сутрин"

06.07.2018 | 09:01 Редактор: Лазарина Колчагова
Обрат: ГЕРБ няма да оттеглят законопроекта за акциза на бездимните цигари. Защо?

Въпреки изявлението на Борисов, че проектозаконът, с който ще се вдигне акциза на бездимните цигари ще бъде изтеглен, Цветан Цветанов обяви, че все пак акцизът ще бъде вдигнат. 

Заговори се за пореден път за пропаст между Цветанов и Борисов, а по темата в студиото на Bulgaria ON AIR бяха поканени да коментират журналистите Илияна Беновска и Велизар Енчев.

"Според мен за пропаст между Борисов и Цветанов не може да се говори. Става дума за една имитация на конфликт. Това, което всъщност се случи с реакцията на Борисов пред журналистите при заминаването му в Солун показа, че живеем в режим на еднолична диктатура", коментира в студиото на "България сутрин" Велизар Енчев.

По думите му премиер на държава, която е член на Европейския съюз и по Конституция е парламентарна република не може да си позволява да нарежда на парламентарната си група да променя вече гласувано решение.

Според Беновска пък в държавата ни има много по-големи проблеми от това дали ще се вдигнат акцизите на бездимните цигари. 

Вчера Цветан Цветанов изненадващо обяви, че мнозинството няма да оттегли проектозакона, с който ще се вдигне акциза върху бездимните цигари.

По-рано пък премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът ще бъде изтеглен, тъй като има различия по темата с коалиционния партньор "Обединени патриоти". Преди това от ВМРО обявиха, че няма да подкрепят вдигането на акциза, тъй като не са доказани вредите за здравето от нагреваемите цигари. НФСБ пък са съвносители на промените и декларираха подкрепата си. 

Вчера след среща в парламента обаче управляващите обявиха, че несъгласията са изгладени и проектът все пак няма да бъде оттеглен.

Вижте повече във видеото!