България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защитават ли или вредят UV маслата?

За какво трябва да внимаваме при избора си на слънцезащитни продукти съветват д-р Айлин Шеф и Богомил Николов в студиото на Bulgaria ON AIR

04.06.2018 | 08:20 Редактор: Лазарина Колчагова
Защитават ли или вредят UV маслата?

Колко опасни са слънцезащитните кремове и лосиони и за какво да внимаваме - съветват експерти в "България сутрин".

Оксибензонът е химичен филтър, който е използван в продуктите зад Океана, описван като алерген № 1. Той влиза в състава на слънцезащитните продукти, които се продават нелегално на българския пазар.

"Българинът няма навик да купува слънцезащитни кремове след консултация с дерматолог" посочи д-р Шеф като една от причините за нежелани реакции. 

Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" уточни, че 30-ти фактор е напълно достатъчен за добра слънцезащита, а по-високите от 50 SPF, обявени на етикета, са маркетингов трик.

"Най-важно е колко време ще престоим на слънце и в кои часове от денонощието. Не е достатъчно да се намажем, за да сме защитени", допълни той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Специалистът по клинична, eстетична дерматология и лазерна терапия д-р Шеф допълни, че трябва да се насочим в средния потребителски клас предимно медицинска козметика.

"Важно е продуктът да защитава и срещу UVA лъчите, както и да бъде водоустойчив", посъветва д-р Шеф.

Експертът Богомил Николов допълни, че цени под 10 лв. са по-скоро съмнителни и по всяка вероятност продуктът е опасна имитация.

Специалистите завършиха със съвет за правилната употреба на продуктите както и да не се предоверяваме на маркетинговите трикове, да не пренебрегваме шапките, слънчевите очила, както и да ползваме чадъри. 

Препоръчително е избягването на часовия диапазон от 10 ч. до 16 ч.и поставянето на достатъчно количество крем: 2 супени лъжици през два часа на тялото гарантират добра слънцезащита, посъветва д-р Айлин Шеф. 

Вижте повече във видеото!