България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравните служители били поставени в унизителни условия

Влизаме в магазина, идват сметките и силният дух не ни стига, каза д-р Цветеслава Гълъбова

17.05.2018 | 09:47 Редактор: Тодор Петров
Здравните служители били поставени в унизителни условия

Служителите в здравеопазването в България са поставени в унизителни условия. Работи се срещу мизерни заплати за труда, който се полага. Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

Преди дни тя написа гневен пост по повод реакцията на премиера Борисов, че медиците протестират под прозорците му. Д-р Гълъбова посочи, че е била провокирана от думите на министър-председателя, че не може всеки да протестира под неговите прозорци. Тя тълкува това като бягане от отговорност. 

Междувременно вчера Бойко Борисов разкритикува остро здравния министър Кирил Ананиев и поиска бързо да бъде решен въпросът с парите на медиците от болниците в Ловеч и Враца. Часове преди това ресорният министър обвини лекарите от двете лечебни заведения, че са наблюдавали с години порочните практики в болниците.

"Министърът е отговорен, но той изпълнява определени политики на това правителство. Тези болници не са на лекарите и сестрите. Контролът върху тях трябва да се упражнява от собствениците. Трябва да си признаем, че сме сбъркали в модела. Грешният модел е виновен", посочи д-р Гълъбова и подчерта, че ще ни избягат и медицинските сестри, и докторите.

В студиото на "България сутрин" тя бе категорична, че не е възможно лекарите да спрат да изпълняват задълженията си. 

"За да стане човек лекар, това е чувство за мисия, това е призвание. Но след това влизаме в магазина, идват сметките и силният дух не ни стига", каза още д-р Цветеслава Гълъбова.

Вижте видеото с целия разговор.