Въвеждането на Здравната карта ще премахне 6000 болнични легла

Пациентските организации се притесняват от дискриминация…

10.05.2018 | 19:30 Редактор: Иван Берберов
Въвеждането на Здравната карта ще премахне 6000 болнични легла

Неоснователни са опасенията, че Национална здравна карта задълбочава неравенствата и създава условия за дискриминация. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

Новата Здравна карта, която предстои да бъде приета до края на месец май, ще намали леглата във всички болници в страната със 6000. 

Това алармираха пациентските организации. Този брой се равнява на 60 средноголеми болници.

Най-засегнати ще са общинските болници, защото ще се премахнат непрофилираните легла във вътрешните отделения. При предишната болнична реформа от 2011 година много болници бяха принудени да закрият профилираните отделения и да лекуват пациенти основно във вътрешните.

На практика това означава, че лекарите ще трябва да отказват прием на пациенти, ако всички леглата за едно конкретно заболяване вече са заети. 

Иначе казано – ако за лечението на пневмонии са определени 10 места, но има бум на това заболяване и всички вече са заети, единадесетият пациент ще трябва да търси друго лечебно заведение, където има свободно легло.

В повечето от малките населени места хората нямат възможност да пътуват до големите градове, областните или университетските болници.

Според пациентските организации това се прави с една цел – Здравната каса да плаща по-малко за лечение в болници. Обсъждането на новата Здравна карта ще продължи до 23 май.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Djdragomix_Vidio
преди 6 години
но здравната карта сигурно ще е по работеЩа с часните здравнизаведения изтчващи касата по 10 Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Djdragomix_Vidio
преди 6 години
защо ги маха каде е истината ?? защо ги маха ? КОЙ ГО ПОТПИСА ТАЯ ТЪПОТИЯ че да премахне картите нямат лимит на памет ??то се плаща или по точно здравната карта е ЗДРАВНОТО ДОСИЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ПАЦИЕНТ ИЛИ ЛИЦЕ!!!!! тя е код ? кой е пипал в кацата с меда ? да вадим калколаторите ли искат господата министри ??? студентите май нямат курсуви работи здравна карта и дигитализация (смятЪйте ) :) :) :) Сигнализирай за неуместен коментар