България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Боян Петров може да е изкачил върха, смятат негови приятели

Елисавета Първанова предполага, че алпинистът е намерил подслон в някоя цепнатина

08.05.2018 | 08:46 Редактор: Ивайло Николов
Боян Петров може да е изкачил върха, смятат негови приятели

Елисавета Първанова от Българската федерация по катерене и алпинизъм, която е и приятел на изчезналия преди дни алпинист Боян Петров, смята, че той е изкачил връх Шиша Пангма, но развалянето на времето му е попречило да се върне към последния си лагер. Тя смята, че Петров може да е намерил укритие в някоя цепнатина преди самия връх.

"Той първоначално е с един ден преди другите хора и когато са отишли момчетата на лагер 3, те виждат палатката, но Боян не е там. Това не значи, че той не е жив", обясни Елисавета Първанова в студиото на "България сутрин". Тя каза също, че предполага, че Боян Петров вече е в ниското и ще се срещне с останалите хора от експедицията.

Изследователят д-р Петър Берон пък обясни, че връщането от атака на връх при разваляне на времето е много важно и че това Боян Петров го знае много добре.

"Той не може с диабета да стои дълго време без храна, не може да стои гладен една седмица", категоричен беше д-р Берон пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че вече по всяка вероятност вече е започнала акция по издирването на Боян Петров и изрази оптимизъм, че алпинистът ще бъде открит.

Вижте видеото с дискусията!