Алпинистът Боян Петров изчезна в Хималаите!

Той е в неизвестност от няколко дни след опит да изкачи връх Шиша Пангма

07.05.2018 | 12:34 Редактор: Тодор Петров
Алпинистът Боян Петров изчезна в Хималаите!

Алпинистът Боян Петров, който на 10 април замина за Тибет, е в неизвестност. Там той атакува най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. Никой не е виждал Петров през последните няколко дни.

Тази сутрин съпругата на алпиниста - Радослава Ненова, съобщи в пост във Facebook: "Боян със сигурност е направил опит да се качи на върха. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него. Спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят."

Според информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн, на 6 май Боян Петров е обявен за издирване. Започнал е изкачването на върха на 29 април. Видян е с бинокъл от базовия лагер да се придвижва към лагер 3 , който е на височина от около 7400 м. 

На 5 май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг. Българският алпинист участва в експедиция в Хималаите заедно с още десетима души - унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход. Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

А известният алпинист Дойчин Василев каза за Новините ON AIR, че е разбрал за изчезването на своя приятел Боян Петров едва тази сутрин.