България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пъстрият живот в черно-бялата фотография на Мери Елън Марк

Изложба с 47 нейни кадъра радва жителите и гостите на София

28.03.2018 | 10:52 Редактор: Иван Берберов
Пъстрият живот в черно-бялата фотография на Мери Елън Марк

Какво събира Майка Тереза, Марлон Брандо и 13-годишната Тайни от Сиатъл в едно изречение? Фактът, че всички те са отправяли многозначителен поглед към обектива на Мери Елън Марк, един от крайъгълните камъни на документалната и портретната фотография. 

Нейна изложба в 47 кадъра откри в София един от най-изтъкнатите галеристи Хауърд Грийнбърг.

През 1983 година Мери отразява темата за избягалите от дома деца към тогавашно списание. Тогава в Сиатъл тя среща Тайни, чието истинско име било Ерин Благуел. Тайни била млада проститутка, наркозависима и забъркана във всичко, в което може да се забърка едно дете. 

Тогава с Мери стават приятелки, а след фотосесията тя я кани да се върне в Ню Йорк и да живее с нея и съпруга ѝ – филмовият продуцент Мартин. 

Уви, младата проститутка отказала и предпочела да продължи с живота, с който била свикнала, въпреки че нямала бъдеще и било опасно. 

Всички снимки на Мери Елън Марк са чернобели, но историите, които тя разказва чрез фотографията си, побират цялата палитра на живота. 

За да видите пълното интервю на Мартина Ганчева и оператора Петър Симеонов с галериста Хауърд Грийнбърг, гледайте видеото!