България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандал между Русия и България няма, а раздухване, смята проф. Димитър Иванов

Непрекъснатото говорене срещу руската страна ще се натрупа и ще последва обратен ефект, посочи той пред Bulgaria ON AIR

09.03.2018 | 09:30 Редактор: Жанета Нейкова
Скандал между Русия и България няма, а раздухване, смята проф. Димитър Иванов

Скандал няма, до момента, в който определени политици и журналисти в България от русофобски позиции го раздухаха, отсече в "България сутрин" проф. Димитър Иванов.

Думите му дойдоха по повод заформения скандал около думите на руския патриарх Кирил при визитата му у нас на 3 март.

Гостът на Bulgaria ON AIR пожела да припомни, че руският патриарх е заявил, че е "огорчен как се принизява ролята на руската армия и държава за Освобождението на България".

"Върху Паметника на Освободителите срещу парламента в столицата пише "Благодарност, Царю Освободителю", перифразира Иванов и продължи:

"Никъде не пише на полския крал, на литовския княз, на финландския княз, тъй като тогава не е имало такива държави".

Професорът разясни, че в руската империя има над 100 националности и етноси. Всички тези представители са участвали в руската армия, която е освободила България.

"Патриархът никога не е казвал защо почитате паметта на тези, които не са руснаци, така че скандал няма", повтори пак Иванов.

Той сподели, че вижда тенденция и в медии, и в политическия сектор, за едно непрекъснато говорене срещу Русия.

В даден момент обаче то ще се натрупа в руската политическа мисъл и обществено мнение и няма как да не последва обратен ефект, предупреди Димитър Николов.

"Ако Владимир Путин или патриарх Кирил, или който и да е друг, се бърка в политическия живот на България, обижда достойнството на българския народ, разбира се, ние трябва да реагираме", смята гостът на телевизията.