България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задава ли се дипломатическа криза след скандала с руския патриарх Кирил?

Следващият път Путин може да изпрати шофьора си да нахока българския президент, посочи Румяна Коларова

09.03.2018 | 09:07 Редактор: Тодор Петров
Задава ли се дипломатическа криза след скандала с руския патриарх Кирил?

Руският патриарх Кирил остана огорчен, че не е било заявено достатъчно ясно от българските държавници, че Русия е освободила България от османско иго. Той размаха пръст на президента Радев при официалната среща между двамата, което предизвика скандал. От ГЕРБ пък поискаха разсекретяване на стенограмата от разговора, но след отговора на Президентството се оказа, че такава няма.

Какво стои зад острия тон на руския патриарх Кирил към президента Румен Радев? Намираме ли се на ръба на дипломатически разрив с Русия? Отговорите на тези въпроси потърсихме в "България сутрин" с журналиста Валерия Велева и политолога Румяна Коларова.
 
Велева настоя, че тонът на руския патриарх е бил неприемлив, изключително недипломатичен и няма как българската държава да го приеме. Като част от скандала тя посочи отговора на Румен Радев, за който подчерта, че нямаме доказателства, а само изявление на Президентството.

"Защо са спрени камерите след словото на патриарха? Защо администрацията на държавния глава забави публикуването на словото на патриарха? Да се опиташ да скриеш някакъв разговор, това е абсурдно! Сега Президентството е в позиция на обяснение, на догонване на фактите", коментира Велева пред Bulgaria ON AIR.

"И в двете слова на президента много ясно беше казана позицията на България по отношение на участието на Русия и другите народи в тази освободителна война. Появата на Кирил в България доведе до допълнителен разлом в българо-руските отношения", каза още журналистът.

Политологът Румяна Коларова подчерта, че при такъв тип срещи трябва да има стенограма или друг вид запис. 

"Бих била щастлива, ако президентът достойно е отговорил на руския патриарх, но в момента нямаме такова доказателство. Непростими пропуски няма, но наистина е много голям гаф", отбеляза тя.

Коларова бе категорична, че в момента външата политика на руския президент Владимир Путин е изключително агресивна. Но тя настоя, че реакцията на България трябва да покаже, че за нас това е недопустимо. 

"Следващият път Путин може да изпрати шофьора си да нахока българския президент", посочи политологът.