България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С любов към историята... Разказват авторите на "Българско военно чудо"

Всичко дължим на учителя си по история, споделиха Иван Кънчев и Марио Мишев пред Bulgaria ON AIR

03.03.2018 | 09:43 Редактор: Василена Василева
С любов към историята... Разказват авторите на

140 години свобода не са никак малко. Особено, когато става дума за историята на нашата нация, изпълнена с толкова обрати и премеждия. Пет пъти след Освобождението България е доказала своето право на съществуване на бойното поле. Войната е най-тежкото нещо, което може да преживее един народ, но именно тя показава качествата и на народа, и на отделния човек.

Иван Кънчев и Марио Мишев, автори на поредицата "Българско военно чудо", са две млади момчета, посветили живота си на историята.

"Всичко дължим на възпитанието в образованието. Имахме късмета да попаднем на един много енергичен и посветен учител по история в гимназията. Убедени сме, че историята може да бъде полезна на младия човек, колкото и странно да звучи за някои хора. А за нас най-важното е да предадем тази убеденост", споделиха те в студиото на "България сутрин".

Поредицата "Българско военно чудо" цели да предизвика интереса на младия човек, като поднася информацията чрез анимации, графики и изобщо неща, които той е свикнал да вижда в интернет пространството.

Шипченската епопея оживява в нов късометражен филм, посветен на 3 март. Специалният епизод е продължение на документалната поредица "Българско военно чудо", която разказва за най-големите постижения на армията ни. 

Поредицата достигна до над 1 млн. българи в социалните мрежи. Поради големия интерес, "Българска история" и ЗАД "Армеец" ще зарадват почитателите с вълнуващ екранен разказ за боевете при Шипка, превърнали се в символ на българската свобода.