България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

160 машини се борят със снега в София, граждани спъват почистването

Улиците са тесни, а паркираните коли пречат, посочи Стефка Енчева от Столичния инспекторат

27.02.2018 | 08:28 Редактор: Тодор Петров
160 машини се борят със снега в София, граждани спъват почистването

Усложнена метеорологична и пътна обстановка наблюдаваме в София през последното денонощие. Снегът в столицата все пак намалява, а снегорините са работили цяла нощ.

На терен работят 160 машини, като непрекъснато се избутваше снегът от уличното платно и след това се разхвърляха съответните смеси с цел да не замръзнат уличните платна, обясни Стефка Енчева от Столичния инспекторат пред Bulgaria ON AIR.

От сутринта е започнало почистването на спирките на масовия градски транспорт, след което и на тротоарите. Очаква се по-късно да започне обработката и на вътрешнокварталните улици. 

Цариградско шосе в София е почистено до асфалт, видя екип на "България сутрин".  Машините не са спирали да работят второ денонощие, увери Стефка Енчева.

По думите ѝ причината някои улици да не се обработват са паркираните автомобили. Не във всички улици могат да влязат снегопочистващите машини, защото са тесни, паркираните коли пречат, а много от гражданите хвърлят снега на платната, когато почистват автомобилите си, обясни тя.

"Призовавам гражданите на столицата да се включат в снегопочистването, но не и да хвърлят снега на уличните платна, защото трябва отново да се обработва. Масовият градски транспорт се движи нормално. Днес е по-спокойно, защото снеговалежът беше по-слаб", каза още представителят на Столичния инспекторат.

Междувременно шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов обяви, че главният път между Бяла и Русе е отворен. 

"Продължават снеговалежите в цялата страна. Температурите варират между -5 и -15 градуса. С денонощните усилия на междуведомствения щаб и пътноподдържащите фирми нещата започват да се нормализират", заяви той на извънреден брифинг.

Продължава големият снеговалеж в областите Смолян и Кърджали. Там остава ограничението за вериги, но от АПИ очакват то да бъде отменено в рамките на днешния ден. 

"За всеобща радост нямаме бедстващи и пострадали хора. Най-важното е да запазим живота и здравето на хората", подчерта инж. Дончо Атанасов.

От АПИ обявиха, че за денонощието са регистрирани 27 тежки пътни инцидента с 34-ма ранени. Има и множество леки пътни произшествия.