България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учени призоваха медицинските университети да прекратят обучението по хомеопатия

Те не познават метода, аргументите им са слаби и лесно опровержими, отговори им д-р Райна Томова

15.02.2018 | 10:00 Редактор: Жанета Нейкова
Учени призоваха медицинските университети да прекратят обучението по хомеопатия

Известни учени и общественици призоваха с писмо ректорите на четирите медицински университети у нас да прекратят всички форми на обучение по хомеопатия.

Според авторите на писмото тя е "неконвенционален" и "лъженаучен" метод за лечение.

"Не може изтъкнати учени и медици, които имат претенции за достоверност на своите изказвания, да правят подобни твърдения без да познават хомеопатичния метод", категорична бе в "България сутрин" заместник-председателят на Българската хомеопатична организация д-р Райна Томова.

По думите ѝ тази писмена инициатива е инспирирана и предвождана от един изтъкнат химик, който няма никаква компетенция в областта на медицината, а аргументите в писмото са много слаби.

Всеки, който се задълбочи в тях, може лесно да ги опровергае, подчерта Томова.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" д-р Пенка Георгиева, която разясни, че мотивите на академиците са насочени към това, че с хомеопатията достъпа на лекаря до пациента се ограничава. 

"Ние оспорваме това категорично! По закон в България с хомеопатия може да се занимават само лекари", подчерта д-р Георгиева, с което обори твърдението. 

И продължи, че когато пациент влезе в кабинета, за да се лекува с хомеопатия, той отива при лекар. Като голяма част от тези специалисти се занимават и с традиционна медицина, допълни още тя.

Д-р Пенка Георгиева отсече, че всеки пациент трябва да има право на избор!

Цялата дискусия вижте във видеото. 

 


1
3 rate up comment rate down comment 1
greenmark
преди 6 години
Не е редно и двамата гости в студиото да са от една и съща страна на дискусията, без да присъства опонент. Дискутирането на една тема в национален ефир (независимо от темата) показвайки само с една гледна точка е недопустимо и не прилича да дискусия, а на пропаганда! Сигнализирай за неуместен коментар