България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доктор: Хомеопатията е даване на нищо под формата на нещо

В България все по-масово започва да се използват продукти от алтернативната медицина

20.11.2017 | 09:35 Редактор: Велислав Филипов
Доктор: Хомеопатията е даване на нищо под формата на нещо

[related_articles]

"Хомеопатията е начин за даване на нищо, под формата на нещо. Не е подходящо лечение, дори като съпътстващо. Тези медикаменти са абсолютна шарлатания". Това каза доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, в студиото на "България сутрин". 

По официални данни България попада в челната тройка на държавите от Европейския съюз, в които все по-масово се използват продукти от алтернативната медицина. 

Д-р Мангъров отбеляза, че хомеопатията е само и единствено психология, а не реално лечение. Антибиотика се дава за истинската терапия, а алтернативната медицина е само за успокоение на организма и не върши никаква реална дейност.

Според хомеопата д-р Петър Найденов в България има доста лекари, които разбират от хомеопатичната медицина и е съвсем нормално, когато хората виждат плюсовете на това лечение, да го препоръчват на други.

"България е сравнително нов пазар за хомеопатични медикаменти и все повече и повече хора употребяват такива лекарства", коментира още Найденов.

По думите на хомеопата една машина за правене на такива алтернативни лекарства струва десетки хиляди левове, а едни и същи медикаменти се ползват както преди 200 години, така и сега. 

"Вече се занимавам с това от 20 години и при мен все повече започват да идват хора, натровили се с антибиотици", твърди хомеопата.