България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка завеща близо 2 млн. лв. на Националната галерия

Журналистът Борис Ангелов призова този път средствата да бъдат похарчени "както трябва"

15.02.2018 | 09:39 Редактор: Василена Василева
Българка завеща близо 2 млн. лв. на Националната галерия

Маргарита Занеф, българка, емигрирала в Австралия преди години, завеща близо 2 млн. лв. на Националната галерия в София.

"Доста интересно е в какво ще се инвестират тези средства. Безспорно има за какво да се похарчат, тъй като Националната художествена галерия обединява т.нар. Квадрат 500 и бившия царски дворец, при чийто ремонт през 2015 година изчезнаха немалко пари", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Борис Ангелов.

В сградата в момента се помещават Националната художествена галерия и Националния етнографски музей.

"През 2017 година алармирахме, че ремонтираният само преди година дворец вече започва да се руши. Последва ремонт на ремонта. Много е важно Министерството на културата да инвестира в Етнографския музей. Нека този път парите да бъдат похарчени както трябва", призова пред Bulgaria ON AIR Ангелов.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си. Българката е починала през 2016 г.

В оставеното от нея завещание половината от сумата след продажбата на недвижимото ѝ имущество се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.

Дарението за всяка от галериите възлиза на на 1.44 млн. австралийски долара (1.84 млн. лв.). Парите са постъпили по сметката на българския музей преди дни.