България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Към наглата кражба трябва да се отнасяме с нетърпимост, твърди адвокат

Според Емил Георгиев младежите, които наеха и обраха апартамент, ги грози условна присъда или парична глоба

06.02.2018 | 08:39 Редактор: Велислав Филипов
Към наглата кражба трябва да се отнасяме с нетърпимост, твърди адвокат

Преди няколко дни известност придоби историята за група младежи, извършвали нагли обири на апартаменти, предлагани под наем за краткосрочно настаняване. Информацията стана известна след пост в социалните мрежи, в който се упоменава името на един от извършителите - Емилиян Йорданов.

По-късно извършителите застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR и признаха в ефир своето деяние. Младежите обясниха, че до кражбата на чужда собственост се е стигнало заради това, че взели заем от лихвар на стойност 5000 лв. и трябвало скоро да върнат парите.

Според адвоката Емил Георгиев е крайно време да се погледнат по-сериозно подобни случаи, защото става дума за много нагло посегателство над чужда частна собственост.

"Според правораздавателните органи става дума за "обсебване" на телевизора, който са взели младежите и по-късно продали, а не за кражба. Обществото трябва да започне да се отнася с нетърпимост към подобни случаи, защото това е поредният такъв", коментира още Георгиев в "България сутрин".

По думите му момчетата ги грозят от 1 до 6 години условна присъда, но ако възстановят в рамките на съдебното производство щетите, които са нанесли - е възможно и смекчаване на наказанието до 3 години или само парична глоба. 

Мнението на психолога Елена Карпачева е, че това деяние говори за незрялост и несоциализираност на младежите в обществото.

"Трябва да се разбере защо тези младежи действат по този начин. Дали проблемът идва от семейството, приятелите или от обществото. Като цяло тези момчета възприемат живота като игра", категорична бе Карпачева пред Bulgaria ON AIR.

Психологът смята, че е крайно време ценностите на българина да си дойдат на място и да станат такива, каквито всъщност трябва да бъдат.