България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Имаме зверска нужда от справяне с насилието, твърди адвокат

След споровете за Истанбулската конвенция: Половете са само 2 – мъжки и женски, настоя евродепутатът Ангел Джамбазки

04.01.2018 | 09:29 Редактор: Иван Берберов
Имаме зверска нужда от справяне с насилието, твърди адвокат

Първото заседание на министрите за новата година започна с разногласия относно Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за превенция на домашното насилие. Обединените патриоти обаче съзряха не превенция на насилието, а опит за признаване на третия пол и узаконяването на гей браковете. 

"Категорично сме против. Текстовете са прекалено противоречиви. Проблемът с насилието е в ръцете на правораздавателните органи. Под легитимното заглавие "Превенция на насилието над жени" се прокарват идеи, които са в разрез с обществените. Половете са 2  - мъжки и женски", подчерта евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. 

В студиото на "България сутрин" адвокат Николай Хаджигенов посочи, че Истанбулската конвенция е малко или много като забраната на домашната ракия от Европейския съюз – проблемът няма да се реши с текстове, а чрез затягане на правораздавателните органи. 

"В конвенцията не става дума за гей бракове или трети пол. Поведението на Патриотите е дим над водата. Те преувеличават, а имаме зверска нужда от справянето с насилието. Вместо да гледаме ситуацията в парк "Пирин" или тази с корупцията, ние се занимаваме с третия пол", отбеляза юристът пред Bulgaria ON AIR.

"Ако полът зависи от социалните роли, това отваря врата към свободна интерпретация. Тук говорим за заличаване на традициите, а ние ги защитаваме. Бракът е съжителство между мъж и жена, а не между партньори. Партньорът е полово неопределен. Виждаме шанс нелегални мигранти да получават статут, който не ми се полага. Тази конвенция не гарантира безопасността на жени и деца", заяви евродепутатът Джамбазки.