Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гей бракове в България? Патриотите категорично против!

Семейството има определена социална роля, подчерта Искрен Веселинов пред Bulgaria ON AIR

03.01.2018 | 20:01 Редактор: Василена Василева
Гей бракове в България? Патриотите категорично против!

На редовното си заседание днес правителството призова парламента да одобри Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция.

Въпреки че външният министър Екатерина Захариева увери, че ратификацията на документа няма да доведе до въвеждане на еднополови бракове в България и промяна на Конституцията, от "Обединени патриоти" съзряха опит да се легализират еднополовите бракове и "третият пол". 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и 7 от министрите гласуваха против това предложение.

"Тревожно е по този начин да се пробутват текстове, които на практика са последното издихание на заминаващия си от Европа свръхлиберализъм, свързани с половата идентичност", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

По думите му чрез тях се дефинира полът като поведение, а не като биологичен белег.

"Според тази конвенция човек не се ражда мъж или жена, а самият той или определено общество определя неговия пол. Това влияе преди всичко върху ангажиментите, които държавата има. Ако приемем текстовете по този начин, първата пукнатина, която ще се създаде, е отпадането на стереотипите по отношение на семейството", подчерта Искрен Веселинов.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че Патриотите не биха могли да останат безразлични към това, тъй като за тях семейството се създава от мъж и жена, то има определена социална роля, както и трябва да възпита децата по определен начин. 

Документът, чийто финален текст е одобрен през 2011 г., съдържа серия мерки срещу домашното насилие и въвежда понятия, които целят единствено да разчупят половите стереотипи заради схващането, че те често са в основата на случаи както на насилие, така и дискриминация. 

Искрен Веселинов коментира още темата за Национален парк "Пирин". И обобщи, че ако едно общество не приеме решителни стъпки за своето развитие, то никога няма да тръгне напред.

"Изграждането на втори лифт в Банско е битка за икономическото съживяване на България. Аргументите на 20 набедени природозащитници, които изкарват добри пари, пишейки проекти, не могат да бъдат движещ мотив на едно общество", заяви още гостът в студиото на Кузман Илиев.