България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се раждат иконите и може ли вярата да лекува?

Вече 20 години през ръцете на Даниела Донева минават най-важните символи на вярата

26.12.2017 | 09:35 Редактор: Велислав Филипов
Как се раждат иконите и може ли вярата да лекува?

Какво е да рисуваш светци и как всъщност се раждат иконите? Зографът Даниела Донева не се е разделяла с вярата, независимо от обстоятелствата. Дните ѝ минават над статива, с четка в ръка, под звука от отминаващото време. 

Вече 20 години през ръцете на Даниела минават най-важните символи на вярата - иконите. Започва в началото на 90-те с подкрепата на съпруга си. Твърди, че освен талант за рисуването на светци се изисква и божия помощ. 

Чрез любовта към иконите успява да се справи и в битката с много тежка болест. Преди 13 години Даниела разбира, че има рак на меките тъкани. Именно рисуването ѝ помага да се справи с това и да овладее емоциите. 

Днес благоевградчанката рисува иконите с много любов. Вярва, че за добрата икона е важна духовната връзка със светеца. 

"Моля се докато рисувам. Изобразяването на Исус Христос винаги ми е било много трудно. Иконата е трудоемко нещо, защото има специфични неща, които трябва да се направят", сподели пред Bulgaria ON AIR
зографът. 

От години Даниела предава занаята си на стотици ученици и студенти, а иконите се търсят както от вярващи, така и от атеисти.

"Много е важно човекът, който поръчва иконата, с какво желание идва. Моля се за хората, за мои близки и приятели. Много се моля и за себе си - да съм достойна", каза още тя. 

За коледните празници зографът пожела на хората повече смирение и доброта в сърцето.