България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След атентата в Ню Йорк: Привържениците на ИДИЛ все повече се увеличават

Рано е да се каже дали има директна връзка между Акайед Уллах и терористичната групировка, посочи проф. Караджов

12.12.2017 | 08:23 Редактор: Василена Василева
След атентата в Ню Йорк: Привържениците на ИДИЛ все повече се увеличават

Изходът от неуспешния опит за атентат в Манхатън за щастие беше доста по-щастлив отколкото този през месец ноември. Ню Йорк се размина без жертви, единствено 27-годишният атентатор Акайед Уллах е пострадал при взрива и вероятно ще оцелее, посочи за "България сутрин" проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, в разговор по  Skype.

"Още е рано да се каже дали има директна връзка между нападателя и "Ислямска държава". Всички сме наясно обаче, че привържениците на идеите на терористичната групировка постоянно се увеличават", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Караджов допълни, че Уллах очевидно е бил разгневен от решението на Белия Дом. 

От разпитите на 27-годишния имигрант по-рано стана ясно, че е бил ядосан от израелското нахлуване в Ивицата Газа. А негови съседи заявиха пред полицията, че през последните няколко дни в дома му в Бруклин, където живеел с родителите си е имало сериозни караници и се чували викове.

"По всичко личи обаче, че атентаторът е действал изключително прибързано, използвал е примитивни методи за сглобяване на бомбата. Въпреки опита за терористичен акт жителите на Ню Йорк запазиха самообладание, паника не се вся сред тях", посочи проф. Христофор Караджов.

Нападателят беше описан като религиозен и необщителен човек.

При атаката вчера пострадаха леко трима души, самият Уллах също беше ранен, след като самоделната бомба, която носил се взривила преждевременно.