fallback

Аптеката и болницата могат да продават и изписват, но не и да работят с търговци

Така идва нелегалното изкупуване на лекарства и ролята на лекаря, който възлага ненужна терапия, заяви д-р Бойко Пенков

04.12.2017 | 09:10 Автор: Жанета Нейкова

Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента. 

Така коментира в "България сутрин" скандала с разбитата схема за нелегален износ на лекарства зам. - министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Излезе информация още, че директор на болнично заведение има участие в нея, като това твърдение д-р Пенков не пожела да дискутира, а само заяви: "До 1-2 дни ще стане ясно дали има или не, всички ще разберем".

Пациенти излизат на протест срещу Закона за бюджет 2018 на НЗОК и категорично искат да "заличат" мораториума върху лекарствата. "Няма и минута спокойствие в този сектор", коментира този въпрос д-р Пенков.

Той информира, че към момента се разработват текстове за законопроект, който да инициира промени в Закона за лекарствата. Чрез него държавата вече ще може да осигурява медикамент, който не е регистриран в рамките на страната.

Освен това зам. - здравният министър е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които има ограничение у нас през 2018 г.

"Съществуват 3 вида медикаменти за изключително редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение. Този тип практика се провежда навсякъде по света", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от България сутрин
fallback