България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аптеката и болницата могат да продават и изписват, но не и да работят с търговци

Така идва нелегалното изкупуване на лекарства и ролята на лекаря, който възлага ненужна терапия, заяви д-р Бойко Пенков

04.12.2017 | 09:10 Редактор: Жанета Нейкова
Аптеката и болницата могат да продават и изписват, но не и да работят с търговци

Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента. 

Така коментира в "България сутрин" скандала с разбитата схема за нелегален износ на лекарства зам. - министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Излезе информация още, че директор на болнично заведение има участие в нея, като това твърдение д-р Пенков не пожела да дискутира, а само заяви: "До 1-2 дни ще стане ясно дали има или не, всички ще разберем".

Пациенти излизат на протест срещу Закона за бюджет 2018 на НЗОК и категорично искат да "заличат" мораториума върху лекарствата. "Няма и минута спокойствие в този сектор", коментира този въпрос д-р Пенков.

Той информира, че към момента се разработват текстове за законопроект, който да инициира промени в Закона за лекарствата. Чрез него държавата вече ще може да осигурява медикамент, който не е регистриран в рамките на страната.

Освен това зам. - здравният министър е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които има ограничение у нас през 2018 г.

"Съществуват 3 вида медикаменти за изключително редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение. Този тип практика се провежда навсякъде по света", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.