България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реформи в образователната система ще намалят войната по пътищата, твърдят експерти

Шумната маркировка и видеогенераторите са задължителни, категоричен бе Настимир Ананиев

21.11.2017 | 08:19 Редактор: Василена Василева
Реформи в образователната система ще намалят войната по пътищата, твърдят експерти

Мерките срещу войната по пътищата, които премиерът Борисов разпореди на спешната среща в Световния ден за възпоменание на жертвите на катастрофи, са абсолютно неадекватни. За да дадат те резултат, трябва да се направят радикални промени в образователната система, както и да се въведе повече техника на пътя, посочи в студиото на "България сутрин"  експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Шумната маркировка и видеогенераторите са задължителна част, ако искаме да намалим броя на жертвите. Законът няма да реши проблемите, докато институциите не поемат отговорност за пътната безопасност. Колкото и да се завишават наказанията, ако събираемостта на глобите не се повиши, то няма да има никакъв резултат от това", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Илия Тодоров подчерта, че за да се справим с войната по пътищата, мерките които се предприемат не бива да се случват на парче, както според него е в момента.

"При всеки инцидент с преобърнат автобус броят на жертвите е около 20. Необходимо е да се използват обезопасителните колани. На практика обаче, в около 90% от българските автобуси такива няма, а в тези, в които са налице - не се употребяват изобщо", допълни още Тодоров.

Вижте видеото с целия разговор.