България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Романът "Говори" помага на жертвите на сексуално насилие да преживеят кошмара

Книгата излезе съвсем случайно на българския пазар, но пък уцели точния момент, посочи издателят Темз Арабаджиева

13.11.2017 | 09:27 Редактор: Василена Василева
Романът

През 21 век в държава, в която жените не са заставяни да се покриват, няма всекидневни бомбардировки, никой не живее в постоянен страх за живота си, за едно съвсем обикновено момиче първият учебен ден в гимназията се оказва началото не на приказка, а на ужасен кошмар.

В "Говори" американската писателка Лори Халсе Андерсен разказва разтърсващата историята на 15-годишната Мелинда. История, която впоследствие е забранявана и цензурирана от училища и библиотеки и която се превръща в историята на стотици хиляди подрастващи по света.

"Книгата излезе съвсем случайно в България, но пък уцели точния момент. Посланието ѝ е именно да намериш смелост и да споделиш това, което се е случило. А темата от своя страна до момента беше неглижирана в страната ни. За щастие обаче, тя все по-често започна да намира отзвук в образователните програми в училищата", посочи в студиото на "България сутрин" издателят Темз Арабаджиева.

"Историята в книгата обединява преживяванията на милиони жени по света. От платформата за здравно и сексуално образование за тийнейджъри LoveGuide направихме кампанията "По-добре недей", предназначена за превенция на сексуалното насилие, а една от основните теми, за които говорихме с младежите беше, че ако ти се случи нещо такова, е невъзможно да го преживееш сам", обясни Надя Здравкова, която е обучител в LoveGuide.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че подобно преживяване не може да бъде забравено и книгата е доказателство за това. Показва колко е важно да споделяш. "Говори" е предназначена и за всички майки, бащи, братя, сестри, учители, приятели, съученици, интимни приятели, съседи, непознати на улицата, които се сблъскват с кошмара на жертвите на сексуален тормоз. Но най-вече за всички, които отказват да бъдат жертви.