България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хампарцумян за защитата на банкоматите: Вечно състезание между доброто и злото

Явно сега е модата на микровзривовете на устройствата за теглене на пари, заяви банкерът пред Bulgaria ON AIR

09.11.2017 | 08:59 Редактор: Жанета Нейкова
Хампарцумян за защитата на банкоматите: Вечно състезание между доброто и злото

Защитата на банкоматите ще едно вечно състезание между "добрите и лошите", защото банките винаги търсят компромис между сигурността и удобството на клиента. Това заяви в "България сутрин" банкерът Левон Хампарцумян.

За 6 месеца станахме свидетели на 11 взривени от бутилки със сгъстен въздух банкомати, а днес друг бе обран по същия метод в Сапарева баня, а обирджиите се укриват в района на село Боснек, област Перник, където полицаите претърсват. 

Гостът на телевизията бе запитан дали става въпрос за атака изцяло срещу банките?

"В криминалния свят има моди на най-различни неща. Явно сега е модата на микровзривовете на банкомати", смята банкерът.

Пред Bulgaria ON AIR Хампарцумян посочи, че има начин как банкоматите да станат по-устойчиви и визира два варианта: или по-малко пари да се съдържат в тях, или устройствата за теглене на пари да се поставят на по-трудни места.

Но всичко това би било едно непрестанно състезание, продължи експертът, като отбеляза, че никой не би искал да "влиза в едни бронирани клетки", при които идентифицирането отнема твърде много време.

Банкерът коментира и миналата на първо четене тема за налагането на таван на кешовите разплащания до 5 хил. лева, като обясни, че тенденцията се използва в световен мащаб.

"Световна практика е кешът да се ограничава. Понякога законово, друг път по естествен начин, както е в Исландия, където всичко е дигитално и сравнително лесно", даде пример Хампарцумян.

По думите му нивото от 5 хил. лева отговаря на средноевропейското такова, като първоначалното предложение за таван от хиляда лева е непрактично, категоричен бе банкерът.