България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историята на "Възвишение" оживява на голям екран от 10 ноември

Цели 65 киносалона в страната ще прожектират лентата

07.11.2017 | 10:11 Редактор: Василена Василева
Историята на

Филм не за робството, филм за свободата. "Възвишение" ще оживее на голям екран официално на 10 ноември. Филмът, режисиран от Виктор Божинов, вдъхва живот на станалите любими герои Димитър Общи, Гичо и Асенчо.

Най-новият български филм ще може да се гледа в рекорден брой кина за родна продукция - цели 65 салона ще прожектират лентата.

Заснетата по едноименния роман на Милен Русков творба е комбинация от исторически факти и художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи (Филип Аврамов) и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо (Александър АЛексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) - полу-революционери, полу-разбойници, които получават задачата да издирят и лично да предадат писмо на Левски.

"Много елементи, които присъстват в книгата отсъстват във филма. Той обаче съдържа знаковата история, герои и преживявания, както и задава онези важни въпроси, на които зрителят сам трябва да намери отговора. Финалът от своя страна беше едно изключително приключение. За да се получи необходимия заряд, който да блика от екрана, трябваше да излезем от зоната си на комфорт, наложи се да си пробиваме път през планината, извървяхме стотици километри", сподели в студиото на "България сутрин" режисьорът Виктор Божинов.

Освен с блестящ сценарий, "Възвишение" се отличава и с впечатляващ актьорски състав - Димитър Рачков, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Кирил Ефремов, Малин Кръстев, Евгени Будинов, Герасим Георгиев и други.

"Всеки от екипа е дал максимума от себе си. След 3 години работа по проекта с нетърпение очаквам предпремиерата и реакцията на публиката по време и след прожекцията", посочи операторът Антон Бакарски пред Bulgaria ON AIR.