България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Виктор Божинов открехна завесата за филма "Възвишение"

Режисьорът опроверга полемиките за "маратонката" в трейлъра, която предизвика коментарите на зрители

13.09.2017 | 09:51 Редактор: Жанета Нейкова
Виктор Божинов открехна завесата за филма

Трейлърът на българската продукция "Възвишение" бе представен на публиката и дори вече предизвика полемики. 

В "България сутрин" гостува режисьорът на филма, създаден по романа на Милен Русков със същото заглавие - Виктор Божинов, който открехна завесите за проекта, който зрителите ще могат да гледат в киносалоните от 10 ноември.

"Романът "Възвишение" е съвременна българска класика и на базата на това беше абсолютно логично да се потърси филмовата му интерпретация. Той не е исторически, по-скоро съдържа факти, които са свободно интерпретирани", посочи Божинов пред Bulgaria ON AIR.

Режисьорът подчерта, че е важно паметта на една нация да не бъде съхранявана единствено в архивите, но също така трябва да й се предава съвременен поглед.

"Сега е дошло времето да се обърнем 140 назад и, погледнато през днешната призма, да разберем какво е било тогава. А може да се окаже, че всичко тогава е такова, каквото и днес", загатна Виктор Божинов.

Трейлърът на филма предизвика полемиката, че в един от кадрите се забелязва маратонка, като зрители дори посочили и нейната марка.

Божинов опроверга тези твърдения, като донесе в студиото на телевизията "маратонката на раздора".

"Това е френска обувка от онова време, която главният герой обува в един момент. Понеже му е голяма, той я запълва с перушина", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.