България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От София до Миндя: Евгений Дайнов за живота извън политиката

Той е един от малкото българи, които произвеждат тока си сами

31.10.2017 | 09:44 Редактор: Иван Берберов
От София до Миндя: Евгений Дайнов за живота извън политиката

Политологът Евгений Дайнов намери своето парче от рая в село Миндя. Той посрещна екипа на Bulgaria ON AIR в къщата на баба си и дядо си. Въпреки че бил жител на столицата, преди години се отказал от софийското си жителство и официално станал жител на Миндя. Още тогава се превърнал в най-големия пазител на селото. 

"Когато има опасност за селото – дали ще закриват нещо или ще откриват нещо като сметище – тръгвам да се бия. Организирам съпротива", отбеляза Дайнов пред Мирела Дончева. 

Всяко лято Миндя се превръща в столица на рок музиката. Политологът разказа, че всичко започнало преди 10 години, когато със съседите му от търновската махала решили да организират първия фестивал. 

"На тазгодишното провеждане на фестивала дойдоха най-много хора. Стана истински европейски фестивал. Средно за селски концерти е нормално да се събират по 50-60 човека публика, а при нас поне 1000 души дойдоха и още 1000 из селото", сподели той. 

Евгений Дайнов е един от първите българи, които самостоятелно си произвеждат ток. С помощта на слънчеви панели успява да захрани електроуредите в къщата си, а количеството електроенергия, която му остане, продава на енергото.