България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медик: Нужна е реорганизация на цялата Спешна помощ

Проблемите в здравеопазването се дължат на наредбите на Петър Москов, категоричен е д-р Стойчо Кацаров

03.10.2017 | 08:17 Редактор: Иван Берберов
Медик: Нужна е реорганизация на цялата Спешна помощ

След поредния трагичен случай, при който млада жена от Варна с присадено сърце почина след раждане, се обърна отново внимание на качеството на спешната и болничната помощ. До печалното развитие на събитията се стигна, тъй като нито родилката, нито лекарите са знаели за бременността.

"Разбираемо е, че бременността не е регистрирана, но че самата жена не е знаела за нея е странно. Екипът на Спешната помощ, който я е прегледал, също не е разбрал, че жената е бременна – това отново е много странно", отбеляза в студиото на "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Срещала съм и други случаи, в които родилката не знае, че е бременна. Възможно е Спешната помощ да не може да разбере, че жената е бременна, тъй като се работи в напрежение и няма нужната техника, за подобен преглед в линейката", добави председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Кацаров посочи още, че е необходима реорганизация на цялата Спешна помощ.

"Очевидно тези случаите сочат, че има проблеми между спешната и болничната медицинска помощ. Това са плодовете посети през 2014 г. – въвеждането на здравната карта и други подобни наредби от екипа на Петър Москов", подчерта той.

А според д-р Кателиева развитие по и решаване на въпроса ще има, ако се приеме стандартът за спешната медицина.