22-годишна родилка издъхна поради сърдечна недостатъчност

Близките на починалата разказват, че нито тя, нито те са знаели за бременността

02.10.2017 | 21:05 Редактор: Иван Берберов
22-годишна родилка издъхна поради сърдечна недостатъчност

Смърт на 22-годишна родилка с присъдено сърце потресе Варна. Жената е издъхнала в събота сутринта, след раждане в дома си. Според близките - тя не е знаела за бременността си.

В събота сутринта, 22-годишната Биляна се оплакала от силни болки в корема, а близките ѝ повикали екип на Спешната помощ, който няколко минути по-късно пристигнал на адреса.

"Повода за повикването са коремни болки, но никой от тях - нито жената, нито близките съобщават, че е налична някаква бременност. Лекарят направи спазмолитични лекарствени продукти. Това са лекарства, които повлияват коремната болка", обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Мая Рашева.  

Оказва се, че причината за болките е, че жената ражда. 10 минути след като линейката си тръгва, родителите ѝ подават нов сигнал на тел. 112. 

"Веднага е изпратен реанимационен екип, който е придружен и от педиатър, тъй като има данни, че има раждане в дома. Клампирана е пъптната връв на място", разясни още д-р Рашева.

Жената и бебето веднага са откарани в АГ болницата във Варна в тежко състояние. Пред лекарите близките ѝ категорично заявили, че нито тя, нито те са знаели за бременността, която според медиците и противопоказна след трансплантация на сърце. Малко по-късно Биляна издъхва. Бебето е настанено в неонатологията на АГ болницата във Варна, но състоянието му остава тежко.