България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ансамбъл "Българе" празнува 15-годишнина със спектакъл в Лондон

Събитието, което ще се състои на 1 октомври, се очаква с огромен интерес

25.09.2017 | 10:15 Редактор: Мария Аладжова
Ансамбъл

На 1 октомври ансамбъл "Българе" ще представи спектакъла "Това е България" в Indigo at 02 - The O2 в Лондон. Представлението ще е по случай 15-годишнината от създаването на фолклорния ансамбъл, а събитието се очаква с голям интерес.

"Време е да стъпим на този остров преди да е излязъл от Европейския съюз. Трябва нашият български фолклор да бъде показан в целия свят, в пълната му сила. В България българският фолклор е популярен, модерен дори. Има мода, тенденция в българското танцово изкуство, но това е едно световно богатство, което не може да си го държим само за нас", сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ръководителят на ансамбъла Христо Димитров.

В разговора се включи и издателят на българският вестник във Великобритания "Будилнкъ" - Емил Русанов. Той сподели, че е останал впечатлен от спектакъла "Осмото чудо" и така решил, че ансамбълът трябва да покаже майсторството си и на лондонска сцена.

"Има над 20 самодейни фолклорни състава в Лондон и още около 20 извън Лондон. Интересът към българския фолклор през последните години е огромен. Това също се дължи и на изявите на ансамбъл "Българе". Аз мога да кажа, че те са една визитка на България пред света", заяви Русанов.

Промотирането на предстоящото шоу тече с пълна сила. То се рекламира в над 60 британски сайта, а купилите си билет са хора от цял свят, като някои от тях дори питат откъде могат да си вземат българска носия, разказа още Русанов.