България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бен Крос - "Осмото чудо" на "Българе"

Британският актьор играе Джеймс Баучер в новия мегаспектакъл на фолклорния ансамбъл

31.10.2016 | 10:17 Редактор: Мария Аладжова
Бен Крос -

Какво свързва британския актьор Бен Крос и България? Освен приятелства и любовта към страната, той е и главният герой в мегаспектакъла на ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо", в който кинозвездата се превъплъщава в ролята кореспондента на в. “Таймс” Джеймс Баучер. 

"В този етап от живота ми България е моят дом, имам много приятели тук, имам емоционакни връзки с това място. Има хора, които мога да нарека семейство, братя, така че определено живея във вашата страна", разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Крос.

За първи път каца на българска земя през 2000 г. и оттогава работните ангажименти постоянно го връщат в България, докато накрая решава да се установи тук. 

"След това започнах да пътувам из цялата страна. Видях колко е красива, видях живота в малките села и как хората живеят там, започнах да намирам приятели. Истинските ми приятели в България са музиканти", сподели още той.

Интересът към българската фолклорна музика го среща със създателя на ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Според него Крос е идеалният актьор за ролята на Бучер, тъй като и двамата имат сходни истории: "Джеймс Баучер е ирландец, той е имал невероятно отношение към България", посочи Димитров.

"Започнахме да работим (с Корс - бел. ред.) и в крайна сметка и двамата се харесахме и станахме приятели. Той е уникален човек. В началото нямаше как да знам това, знаех, че е уникален актьор, нямах представа, че този човек е режисьор, нямах представа, че е композитор, нямах представа, че е певец, нямах представа, че е гениален", разказа още режисьорът за Крос. 

"Осмото чудо" се радва на голям интерес от страна на публиката, похвалиха се двамата гости в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Спектакълът е естествено продължение на най-популярното шоу на ансамбъла, с което събра хиляди фенове и оваци - "Това е България!". Следващото представление ще се състои на 9 ноември в зала 1 на НДК.