България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И децата ще плащат такса за преглед при личния лекар?

Парите в сферата на здравеопазването са крайно недостатъчни, категорични са медици

20.09.2017 | 09:12 Редактор: Василена Василева
И децата ще плащат такса за преглед при личния лекар?

Децата до 18-годишна възраст да плащат такса в размер на 1 лв. при посещение на личния лекар като при пенсионерите, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

А разликата до 2,90 лв., колкото е пълната потребителска такса, да се поема от държавата чрез бюджета на социалното ведомство.

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, въвеждането на допълнителни преки такси и плащания обаче не е удачно, тъй като в страната ни 50% от парите за здравеопазване идват от джоба на българина.

"Доплащането и в момента е непосилно високо. Това единствено би провокирало хората да спрат да внасят здравните си осигуровки", посочи д-р Хасърджиев в студиото на "България сутрин".

По думите му, събраните чрез такси пари не са достатъчно, за да покрият нуждите на здравната ни система. 

"Обществото трябва да осъзнае, че е по-добре сумите да се събират чрез повече здравни фондове, отколкото да се стигне до положение, в което хората се принуждават да продават имотите си, когато трябва да бъдат лекувани", категоричен бе председателят на Националната пациентска организация.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни, че целта на въвеждането на подобна такса е да се намали свръхпотреблението и да се покрият разходите за канцеларски материали, като тя няма да покрива лекарския труд.

"Тъй като сферата на здравеопазването е недофинансирана тези пари трябва да дойдат от някъде. Другият вариант е здравното министерство да заплати пълната потребителска такса и да облекчи гражданите", посочи д-р Миндов.